5 dl vand,
2 tsk. groft salt
1 spsk. olivenolie
1-1.6 g tørgær, ca. 0.5 tsk. eller en lille klump gær, ca. 5 g
1-1.6 g tørgær, ca. 0.5 tsk. eller en lille klump gær, ca. 5 g
600 g hvedemel, eller blanding af forskellige meltyper (max. 200 g rugmel)
Hæld vandet i en skål og rør salt, olie og gær heri.
Tilsæt melet og rør det hele sammen. Dejen skal ikke æltes, men bare røres til al melet er godt våd. Bruges grove meltyper, der suger mere væske, kan det være nødvendigt at tilsætte en smule mere vand.
Overdæk omhyggeligt skålen og lad den stå på køkken bordet i 10-16 timer. Hævetiden har betydning for det færdige brød. Slås dejen ned når den har nået toppunktet på hævningen fås et brød med maksimal volumen, ventes til dejen er begyndt at falde sammen fårs en mere markant, surdejsagtig smag, men ikke så flot en krumme.
Når dejen er færdighævet hældes den forsigtigt ud på et meldrysset bord, foldes let sammen samtidig med at den slås lidt ned. Dejen efterhæver mellem 1 og 2 timer på bordet med et viskestykke over.
Når dejen er færdighævet hældes den forsigtigt ud på et meldrysset bord, foldes let sammen samtidig med at den slås lidt ned. Dejen efterhæver mellem 1 og 2 timer på bordet med et viskestykke over.
Ca. 40 minutter inden brødet skal i ovnen stillers støbejernsgryden ind i den kolde ovn og tænder ovnen på 250C. Ovn og gryde skal nemlig være rygende varme inden brødet bages.
Efter 40 minutter tager du gryden ud af oven, tager låget af og drysser lidt mel over dejen og hælder den ned i gryden med folderne ned mod bunden af gryden. Gryden skal være så varm at det syder lidt når dejen hældes i. Læg låget tilbage på gryden og sæt den hurtigt tilbage i oven.
Lad nu gryden med brødet stå 30 minutter i oven.
Efter 30 minutter tager du låget af og bager brødet i yderligere 20 minutter. Der er forskel på ovne så prøv dig lidt frem. Du kan let hælde det næsten færdige brød ud af gryden og banke det under bunden. Det skal lyde hult når du banker, ellers skal det have lidt længere.
Når brødet er bagt færdigt skal det ud af gryden og op på en rist. Lad grydebrødet køle af i mindst en time inden der skæres af det.
Tak til Badut for imspiration
Tak til Badut for imspiration
Ingen kommentarer:
Send en kommentar